آربیتراژ چیست؟

آربیتراژ چیست و چگونه می‌توان با آن سود کرد؟

به بیانی ساده آربیتراژ به معنای اختلاف قیمت یک دارایی در بازار های مختلف می‌باشد.

سود آربیتراژی چه زمانی به وجود می‌آید؟

سود آربیتراژی زمانی ایجاد می‌شود که یک ارز مشابه در دو بازار مختلف یا در مواردی خاص در دو قالب متفاوت عرضه می‌شود اما قیمت‌های یکسانی ندارد. وجود آربیتراژ نتیجه ناکارآمد بودن بازار است.

چون بازارهای مالی معمولا هزینه مبادله اندک و نقدشوندگی بالا دارند هر گونه فرصت احتمالی به سرعت خنثی شده (و البته کسانی هم هستند که از این فرصت موقت بهره می‌برند) و لذا نبود آربیتراژ قابل قبول است. دقت کنید که در عمل بسیاری از فرصت های آربیتراژ به دلیل تفاوت بین قیمت خرید و فروش یک دارایی (هزینه واسطه گری) از بین می رود. ضمن این که خیلی وقت ها آربیتراژ آن قدر کوچک است (مثلا ۱۰ یورو روی یک میلیون یورو معامله) که باید از شکار آن صرف نظر کرد.

 بیایید با مثالی غیر رمزارزی، آربیتراژ را درک کنیم: فرض کنید قیمت خودرو صفرکیلومتر در کارخانه ۲۰ میلیون تومان و در نمایشگاه ۲۱ میلیون تومان است. شما می‌توانید با خرید فوری خودرو از کارخانه و فروش آن به خریدار نهایی ۱ میلیون تومان سود کنید. به این سود، سود آربیتراژی گفته می‌شود. 


رمزارز هایی که در صرافی های کشورهای مختلف وجود دارند نیز می‌توانند سود آربیتراژی داشته باشند. به این صورت که ممکن است بیت کوین در کره جنوبی به قیمتی معامله شود که با قیمت آن در بایننس آمریکا متفاوت باشد. سرمایه گذارانی که از این اختلاف قیمت مطلع باشند می‌توانند از این فرصت برای کسب سود استفاده کنند.

البته با توجه به پیشرفت تکنولوژی، کسب سود از قیمت گذاری اشتباه در بازار بسیار مشکل شده است. بیشتر معامله گران از سیستم‌های کامپیوتری استفاده می‌کنند تا نوسانات ابزارهای مالی مشابه را رصد کنند. در مورد هر قیمت گذاری اشتباه و ناکارآمدی معمولاً به سرعت اقدامات لازم انجام می‌گیرد و فرصت کسب سود از آن، اغلب در عرض چند ثانیه حذف می‌شود.

آربیتراژ می‌تواند از لحاظ زمانی باشد مثل بازار نقد و آتی، و هم از نظر مکانی مثل تفاوت نرخ در دو بازار متفاوت از نظر جغرافیایی می‌تواند باشد. برای مثال آربیتراژ جغرافیایی اصولا برای بیت کوین در کره جنوبی رخ می‌دهد که به آن گپ Kimchi Premium می‌گویند، به طوری که قیمت بیت کوین در اکثر نقاط جهان با قیمت آن در کره جنوبی بسیار اختلاف دارد.


یکپارچگی بازار‌های مالی امکان دریافت سود به علت اختلاف در مکان بازار را تقریبا به صفر رسانده است. اختلاف به علت تفاوت در زمان، فرصت آربیتراژی را برای هم بازارهای مالی و کالایی از طریق قرارداد های آتی ایجاد می‌کند. همچنین تقاضای بیشتر برای یک رمزارز در صرافی های داخلی کشور های مختلف باعث بالارفتن قیمت در آن منطقه و ایجاد آربیتراژ جغرافیایی می‌شود.

برای یادگیری بیشتر با ما همراه باشید.

اشتراک گذاری:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *